Bezienswaardigheden

Paramaribo

 

Paramaribo ademt historie. De binnenstad van de hoofdstad Paramaribo – ook bekend als “de Houten Stad” - is sinds 2002 opgenomen op de werelderfgoed lijst van de Unesco.

Het Fort Zeelandia, een voormalig Nederlands fort uit het begin van de 17de eeuw, ligt aan de Surinamerivier en kent een bewogen geschiedenis. Sinds 1995 is er een museum gevestigd.

Op loopafstand staat de grootste houten kathedraal van het continent Zuid-Amerika, de Sint Petrus- en Pauluskathedraal. Hier niet ver vandaan vind je de Keizerstraat waar een moskee en een synagoge pal naast elkaar staan.

Surinaamse markten zijn een mix van een heleboel producten en bevolkingen! De centrale markt is de grootste. Op deze halfopen markt vind je groente, fruit, verse vis, vlees, schoenen, kleding, beautyproducten, … Laat je omringen door geluiden, kleuren en geuren.

Planten & Dieren

 

Suriname bezit zeventien natuurgebieden met een beschermde status, waaronder elf natuurreservaten. Het Centraal Suriname Natuurreservaat is het grootste natuurreservaat van Suriname en een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld. Het reservaat staat sinds 2000 op de UNESCO-werelderfgoed lijst. Het is 16.000 km² groot – (ter vergelijking; Vlaanderen met Brussel is 13.000 km²) - en beslaat een tiende van de oppervlakte van Suriname.

Suriname is zeker een land voor natuurliefhebbers. Elk landschap heeft z’n eigen specifieke planten en dieren, en nog steeds worden er nieuwe levensvormen ontdekt in dit unieke land.
De zeeschildpadden aan de kust, die kan je bezichtigen in Galibi, Matapica en Braamspunt. In de savannes kom je landschildpadden (Chelonodis sp.), slangen, herten (Mazama sp.) en gordeldieren (Dasypus sp.) tegen. In het bergland bevindt zich het enige nationaal park: de Brownsberg. Met een beetje geluk heb je hier kans om, naast alle 8 soorten apen van Suriname, een jaguar of tapir in het wild te spotten.

Het totaal aantal bekende vogelsoorten voor Suriname ligt boven de 750. Als vogelliefhebber ben je in dit land op de juiste plek.

 

 

Lukt het je niet de dieren in het wild te zien, dan kan je terecht in de Paramaribo ZOO. Hier krijgt men een goed beeld van de lokale diersoorten, waaronder een flink aantal zeer de moeite waard is om te aanschouwen.

 

 

De rivieren en kreken

Suriname is niet meteen een strandbestemming. Toch kan je heerlijk genieten aan de rivieren en kreken. Op minder dan een uur rijden van Paramaribo vind je al een paar mooie plekjes midden in de natuur. Dieper in het binnenland kom je ook veel stroomversnellingen en watervallen tegen. Bekend in het Boven-Suriname gebied zijn bijvoorbeeld de Tapawatra-vallen.

 

 

Het stuwmeer

Het Brokopodostuwmeer is een belangrijke hotspot voor Suriname. Het meer is in de jaren ‘60 ontstaan door de bouw van de Afobakadam, met als doel energie op te wekken voor de toenmalige Bauxiet-fabriek Suralco.
Dit betekende dat men een deel van de Surinamerivier, een heleboel dorpen en het omliggende regenwoud onder water liet stromen. Meer dan 5000 Saramaccaaners (Marron stam) moesten uitwijken naar andere woon- en leefgebieden.

Het meer is zo groot als de helft van de provincie West-Vlaanderen (1560 km2) en de dode boomtoppen die boven het water uitsteken geven een bijzonder gevoel. De voormalig heuveltoppen zijn nu eilanden.